Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Majs (Rainbow Inka)

Rainbow inka är en majssort som får flerfärgade korn. Den är medlem av en långt större familj med olika majssorter. Den stora familjen majs kopplas ofta till inka-folket och sägs ha sitt ursprung i deras samhälle. Det sägs också att det på den tiden fanns 6-7 gånger fler majssorter än idag (inklusive flera olika typer flerfärgad majs). Färgad majs finns både i enfärgade varianter (t.ex. blå och röd som används i det sydamerikanska köket) och flerfärgade. Rainbow inka-majsen hör till den flerfärgade delen av majsfamiljen och har en fin blandning av blå och gula majskorn.

Matlagning
Till skillnad från vanlig söt, gul majs (som är mycket populär i Norden) så är den här majssorten en lite torrare variant som är rik på stärkelse. Den passar bäst till torkning för att användas i gröt och gryträtter eller att malas till mjöl (som kan användas till t.ex. hårda taco-skal). Vill man äta den här majssorten färsk ska den skördas precis när den mognat. Då är majskornen som allra saftigast. Om man plockar dem precis när de mognat räcker det med att koka hela kolven, men smaken är trots det långt mindre söt än den vanliga, gula majsen vi är vana vid.

Odling
Vi odlar rainbow inka-majs i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter. 

Majs (Rainbow Inka)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-