Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Ramslök

På våren sprider sig en markant doft av lök i många skogar. Det är ramslök, allium ursinum, en vacker bladgrönsak i liljefamiljen. Denna vilda växt är det bara att plocka och använda i köket. 

Matlagning
Ramslökens blad smakar vitlök med inslag av purjolök. Den är mildare än vitlök men mycket starkare i smaken än t.ex. gräslök. De gröna bladen ger en underbar smak i sallad, wok, marinad och pesto. Bladen kan också ångkokas och ätas som tillbehör, strimlas och användas i wok eller finhackas och strös över sallad eller ugnsbakade grönsaker. Du kan också göra en aioli med ramslök och använda som dipp till potatis eller bröd. 

Odling
Den här rubriken är egentligen missvisande, för Årstidernas ramslök odlas nämligen inte utan plockas i skogen runt vår gård Barritskov på Jylland. De spädaste bladen har den bästa smaken och vi tar oss ut i skogen flera gånger i veckan för att skörda dem. I maj blommar ramslöken. Även blommorna kan ätas och är dessutom fina som dekoration. Säsongen är kort, så passa på och njut medan du kan. 

Förvaring 
Låt de gröna bladen ligga i en lufttät behållare. De håller 3-4 dagar i kylskåp.

Ramslök

Inspiration för tillagning

  1. Morötter med ramslök
    Morötter med ramslök
  2. Spetskål med vitlök och ramslök
    Spetskål med vitlök och ramslök
  3. Kikärtspuré med ramslök och lime
    Kikärtspuré med ramslök och lime

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-