Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Rödbeta

Vad har rödbetor och ketchup gemensamt? Jo, färgen! Färgämnet betanin, som det finns massor av i rödbetor, bidrar med sin fina röda färg i ketchup och andra livsmedel. Det finns heller inga gränser för betornas färgrikedom – de kan vara röda, gula, vita och polkagrisrandiga, och dessutom ha olika former – runda, ovala och långsmala.

Matlagning
Äter du bara inlagda rödbetor är det hög tid att du vaknar upp och inser vilka andra möjligheter som finns! Rödbetor kan nämligen ätas såväl råa som ugnsbakade, stekta och kokta. Testa färska kokta rödbetor med en rivig senapsdressing och hyvlad parmesan – det är en delikatess. Eller riv rödbetor och morötter och blanda till en råkost som fullkomligen exploderar i färg. Och vill du fortfarande bara ha inlagda rödbetor så lägg in dem själv – det blir så mycket godare!

Och förresten: Släng inte bort blasten från nyskördade rödbetor! De späda bladen smakar gott och blir dekorativa i en sallad.

Odling
Precis som andra rotfrukter gömmer rödbetan sitt guld nere i den mörka jorden. Ovan jord känner vi igen en rödbetsodling på de vackra gröna bladen med röd kant och röda stjälkar. Rödbetan är en av våra nordiska tuffingar som vi skördar sent på hösten och som med rätt förvaring kan förgylla våra måltider långt in på vintern.

Förvaring
Förvara rödbetor mörkt och svalt, helst i en lufttät behållare.

I säsong

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Rödbeta

Inspiration för tillagning

  1. Smoothie med rödbeta
    Smoothie med rödbeta
  2. Rostbröd med rödbeta
    Rostbröd med rödbeta
  3. Lubb med rödbeta, pepparrot och gräslök
    Lubb med rödbeta, pepparrot och gräslök

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-