Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Rosenböna (Prizewinner)

Rosenbönor har odlats i många hundra år på våra breddgrader. Bönsorten har sitt ursprung i Centralamerika och det är en av de bönsorter som blir allra högst. De vackra, röda blommorna och de nästan ännu vackrare bönorna är anledningar nog att odla dessa bönor. De finns dessutom i många olika färger, nyanser och till och med mönster. Bönornas frön växer sig större i gröna skidor som kan bli upp till 30 cm långa. Den sort vi har provodlat heter Prizewinner och dessa bönor har en otroligt vacker, spräcklig yta som skiftar i lila, rosa och svart.

Matlagning
Rosenbönor kan ätas på flera olika tidpunkter under växtens utveckling. När bönorna är helt nybildade i skidan kan de ätas på samma sätt som vanliga gröna bönor, och precis som med haricots verts krävs det att de kokas några minuter först (rå bönor innehåller lektiner som kan ge ont i magen, men de försvinner vid tillagning). Själva bönorna kan också torkas, vilket förlänger hållbarheten markant. Torkade bönor ska läggas i blöt i ett dygn och sedan kokas genommjuka innan de kan ätas.

Odling
Rosenbönor växer på ett lite annorlunda sätt jämfört med andra sorter. Plantan är en av de mest högväxta som finns här hos oss, och den är dessutom flerårig. Bönor av alla slag älskar värme och bör därför sås eller planteras på våren så att de får massvis med sol och värme under vår, försommar och sommar (om sommaren inte regnar bort förstås).

Vi odlar rosenbönssorten Prizewinner på vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Rosenböna (Prizewinner)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-