Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Salanovasallat

Salanovasallaten tillhör familjen som vi kallar “one-cut-sallads”. Det betyder att det bara krävs ett enda snitt för att lösgöra de ca 200 små fina sallatsbladen, som smakar milt och härligt. Kom dock ihåg att skölja dem ordentligt, eftersom det ofta finns en del jord mellan de små bladen. Salanovan finns i många olika sorter. På Smagsmarken har vi fyra olika sorter: en grön och en röd som har stora, fina och runda blad, samt en grön och en röd som har små, krusiga blad. Salanova är ett registrerat varumärke som har blivit förädlat länge, och sallaten odlas över hela världen.

Matlagning
Salanova ger en stor fyllig sallad och får gärna blandas med en kraftig, smakrik dressing. Bladen tål dock inte att blandas med en dressing och stå för länge – då faller de helt enkelt ihop. Ett bra knep, som vi kan tacka det franska köket för, är följande: Blanda din dressing i botten av en stor skål. Lägg försiktigt de sköljda sallatsbladen ovanpå och vänd först dressingen med bladen när det är dags att äta. På så vis håller sig bladen färska och krispiga.

Odling
Salanova är ganska tålig, men behöver värme. Den planteras därför utanför säsongen så att den kan skördas under sommaren. Den ska inte planteras för djupt för då ruttnar de nedersta bladen. Salanovan går sent i blom. När den väl gör det sticker plantan iväg ordentligt och blir nästan som ett höghus av sallat. Sallaten kan fortfarande ätas, men den blir lite beskare i smaken.

Vi odlar salanovasallaten på vår försöksodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Du gör dig själv en tjänst genom att tillreda sallaten så snart du får hem den. Dela bladen från stjälken, skölj dem noga och låt dem ligga lite i kallt vatten. Låt sedan bladen rinna av ordentligt (använd ev. en salladsslunga). Förvara sedan bladen i kylskåpets grönsakslåda.

Salanovasallat

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-