Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Shungiku (Chrysanthemum coronarium)

Växten som på latin kallas Chrysanthemum coronarium och som också kallas ätlig krysantemum, kranskrage eller till och med “shungiku”, kommer ursprungligen från länderna kring Medelhavet. Växten används dock flitigast i det japanska köket, och det är där den har fått namnet shungiku. I Japan, Korea och Kina har denna blomma använts i matlagning under århundraden. Den sägs nämligen kunna förbättra matspjälkningen.

Matlagning
Shungiku är först och främst en vacker blomma, men den är faktiskt också både god och vacker i matlagning. Blommorna har en kryddig smak som passar bra i wokrätter eller soppor med asiatisk touch. Såväl växtens blommor som stjälkar och blad kan användas som bladgrönsaker och örtkrydda. Exempelvis passar de bra i sallader och dressingar. Eftersom blomman är så vacker går det ju även utmärkt att använda dem som dekoration på desserter m.m. Man kan också torka shungiku och använda till te.

Odling
Shungiku skördas när de är späda eftersom de har en mildare smak då. Växten som sådan är ettårig och väldigt enkel att odla. Trots att växten är ettårig ger den massvis med frön som kan ge nya plantor och blommor året efter.

Vi odlar shungiku på vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Shungiku (Chrysanthemum coronarium)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-