Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Smörkål

Smörkål är en gammal kålsort, som kan ses lite som en föregångare till savojkålen. Jämfört med många andra kålsorter så är smörkålen lösare i bladen, dvs. det huvud den bildar är inte så kompakt som t.ex. vitkålens. Dess blad är stora, tjocka och strukturerade, nästan marmorerade i fina ljusgröna och vackert gula nyanser. Smaken är mycket mild, men inte så söt som t.ex. spetskål. Vi ser stor potential i denna kålsort.

Matlagning
Smörkålen kan användas i många olika rätter. Använd den rå i coleslaw, i en wok eller stuvning, bara fantasin sätter gränser för denna härliga kål. Man kan skörda hela huvudet på en gång, eller plocka av de yttersta täckbladen, som då bara fortsätter att växa fram.

Odling
Smörkål är ganska härdig. Den tål lätt frost och kan därför stå en bra bit in på vintern. Senare på säsongen blir smörkålen kraftigare i smaken.

Vi odlar smörkål på vår försöksodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
I kylskåpet kan smörkålen hålla sig i flera veckor. 

Smörkål

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-