Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Sparris – vit

Vit sparris har en fin smak som påminner lite om ärtor. Sparrisen behöver skalas innan tillagning, och enklast är att göra så här: Håll fast sparrisen vid "huvudet" och skala ner mot roten. Den översta delen är den godaste och behöver inte skalas. Skär bort den nedersta, lite träiga delen av sparrisen. Om det hänger kvar fibertrådar när du har skalat sparrisen så ska de också skäras bort.

Matlagning
Denna kungliga grönsak kan ätas skivad rå, t.ex. i en sallad. Den är också underbar i en gammaldags krämig sparrissoppa, en gryta med kalvkött eller varför inte i en mjuk risotto tillsammans med grön sparris. Du kan även ångkoka vit sparris i lättsaltat vatten i 3 minuter och servera med olivolja, pressad citron och räkor.

Odling
Sparrisplantan är en flerårig växt. Innan den vita sparrisen börjar växa skyfflas en stor hög med jord över plantan. Sparrisen växter alltså uppåt i jordhögen och när den slutligen tittar fram är det dags att skörda. (De plantor som tillåts växa upp i ljuset blir grön sparris.) Sparrissäsongen är kort så det gäller att njuta medan man kan!

Förvaring
Vit sparris ska förvaras svalt. Lägg den i kylskåpets grönsakslåda, där håller sparrisen i upp till två veckor.

Sparris – vit

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-