Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Sparrisbroccoli

Sparrisbroccoli är en tunn och krispig korsning av den välkända broccolin och den asiatiska kålsorten pak choy. Stjälken är både krispig, söt och saftig; den smakar underbart. Resten av växten kan också ätas utan problem. Sparrisbroccoli har faktiskt bara odlats i ca 30 år. Ibland kallas sparrisbroccoli för broccolini.

Matlagning
Både sparrisbroccolins stjälk och dess blad kan ätas. Det kan vara en fördel att dela stjälken i två, annars ska den tillagas längre än både blommor och blad. Precis som vanlig broccoli kan sparrisbroccoli tillagas på många sätt: stekt i wok, ångad eller stekt till paj, gräddad på pizza, blancherad osv.

Odling
Sparrisbroccoli är lätt att odla och ger stabil avkastning. Blomningen kommer igång snabbt och därefter skär man bort det första skottet. Sedan börjar grödan växa ordentligt. Sparrisbroccoli är en relativt dyr växt att odla och skörda i stor skala eftersom den ska skördas för hand och sedan bindas i knippen. Det är förmodligen därför man inte ser så mycket sparrisbroccoli i butikerna. Inte desto mindre är sparrisbroccoli helt fantastiskt, och plantan är vacker året runt. Sparrisbroccoli är nämligen frosttålig och börjar växa självmant efter vintern släppt greppet. Beroende på sort och odlingsmetod sträcker sig skördesäsongen från juni till oktober.

Vi odlar sparrisbroccoli i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Sparrisbroccoli

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-