Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Spenat (New zealand)

Precis som namnet antyder kommer den här spenatsorten ursprungligen från Nya Zeeland. Den växer dock också vilt i Australien, Japan och delar av östra Asien. Idag odlas spenaten även i Europa och vår spenat kommer från vår odlare i Portugal.

Det var sjöfararen kapten James Cook som upptäckte växten under sina resor i och kring Nya Zeeland. Det var också han som tog den med sig till Europa. Ursprungsbefolkningen på Nya Zeeland (maori-folket) kallar växten kokihi och använde den länge som medicinalväxt.

Matlagning
New zealand-spenat har goda, saftiga pilformade blad och riktigt krispiga stjälkar. Stjälkarna blir mjuka och saftiga när de legat i en gryträtt och puttrat ett tag, så släng dem inte för allt i världen! De smakar så gott. Den här spenatsorten är också ofta saftigare än andra sorter på grund av de små, saftfyllda blåsorna på bladen.

Odling
New zealand-spenat är riktigt populär att odla i köksträdgården dels för att den är vacker, dels för att den tycker om varmare klimat (till skillnad från klassisk spenat). Därför odlas new zealand-spenat ofta mellan tidig och sen spenat på våra breddgrader.

Spenat (New zealand)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-