Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Strandkål

Strandkål växer, precis som namnet antyder, vid stränder. I Sverige finns växten mestadels i södra Sverige, i synnerhet kring Hanöbukten och de större öarna i Östersjön. Strandkålen står där med sina blå-gröna, kraftiga blad och vackra, vita blommor.

Matlagning
Alla delar på strandkål kan ätas: stjälkar, blad, rötter och de blommor som inte slagit ut. Blomknopparna smakar faktiskt nästan broccoli. Stjälkarna påminner om ärtor i smaken och kan precis som bladen användas i sallader av olika slag. Strandkål smakar som bäst på våren och försommaren när den fortfarande är ganska späd. Hittar du strandkålsskott som vuxit helt eller delvis täckta av tång finns det extra mycket god smak i dessa. Strandkålsrötter kan ätas rå eller kokta.

Odling
Rubriken “Odling” är missvisande i det här fallet, eftersom strandkål sällan odlas. Strandkål växer bäst på grusiga, steniga stränder där tång sköljt i land och börjat ruttna. Tången kan nämligen ge strandkålen näring. I Storbritannien odlas strandkål under namnet sea kale, och vissa har den faktiskt till och med i köksträdgården. Här i Norden är det ytterst ovanligt att kunna odla strandkål i kryddträdgården. Precis som med alla vilda växter ska man helst bara skörda för eget bruk och inte mer än så. Om du märker att du tycker om strandkål kan du samla in frön från den under sensommaren och så kan du försöka odla strandkål hemma.

Strandkål

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-