Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Tatsoikål

Tatsoikål är en bladgrönsak som har sitt ursprung i Asien och det asiatiska köket. Den påminner om den lite större pak choyen både vad gäller smaken och namnet, men tatsoi får små, platta, mörkgröna blad som växer i rosettformationer. De kan bli upp till 30 cm i diameter. Tatsoikål har en mild senapssmak, och bladen är både saftiga och krispiga. Tatsoi passar perfekt i wokrätter, men man ska bara komma ihåg att dela upp stjälkar och blad: stjälkarna är lite grövre och behöver längre tillagningstid.

Matlagning
Tatsoi-blad mår bäst av kort tillagningstid och kan därför med fördel tillsättas allra sist i varma rätter. Råa tatsoi-blad kan också användas i sallader för att ge extra smak. Stjälkarna på tatsoi smakar också riktigt gott, t.ex. i en wok. Skiva stjälkarna på snedden och stek ihop med massor av citronsaft, sesamolja, vitlök, salt och peppar – var inte rädd för att krydda tatsoi-stjälkarna ordentligt, de tål det.

Odling
Tatsoi är tålig och kan växa i nästan alla slags väder och klimat, från solsken till ett par minusgrader. Tatsoi-kål är lätt att odla och växer snabbt, men den behöver massor av vatten för att växa sig stor och fin. Allra bäst är att odla den under tidig vår eller höst när det är lite kyligt men inte allt för kallt. Tekniskt sett odlas tatsoi på samma sätt som vanlig kål, och därför bör den täckas med fiberduk eller insektsnät för att skydda den mot angrepp. Tatsoi kan plockas ett blad åt gången eller ett helt huvud i taget.

Vi odlar tatsoi i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Tatsoikål håller i 3-5 dagar i en lufttät behållare i kylskåp.

Tatsoikål

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-