Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Temyntor

Temyntor är perenner (fleråriga växter) som sedan många tusen år odlats av delar av Nordamerikas ursprungsbefolkning, närmare bestämt av Oswego-stammen. Medlemmarna i stammen använde tydligen temynta av olika slag för medicinska ändamål. De torkade grödan och använde den bland annat i te för att avhjälpa sömnproblem. Även om man kan tro att temyntor smakar mynta är så inte fallet; växtens blad och blommor smakar faktiskt av citrus. Därmed inte sagt att temyntor inte har någonting alls med vanlig mynta att göra. I viss mån liknar de varandra rent utseendemässigt. Temynta blir medelhög och får små lila, blå eller rosa blommor vars doft påminner om citrus och drar till sig humlor och fjärilar.

Matlagning
Såväl blad som blommor kan ätas på temyntor. Bladen kan användas som kryddört och ger härlig citrussmak. Syrligheten passar riktigt bra ihop med vit fisk och fågel, eller som smaksättare i klassiska salladsvinägretter, t.ex. till kålsallader av olika slag. Blommorna blir jättefina som ätligt pynt på maten, oavsett om det är grytor eller kalla drinkar. Blommorna ger både färg och lätt syrlig smak. Blommorna kan också användas i det söta köket, där de t.ex. kan kanderas.

Odling
Vi odlar temyntor på vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Temyntor

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-