Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Tomatillo

Tomatillo är en rund frukt som är antingen grön eller lila. Frukten härstammar från Mexiko och är aningen större än körsbärstomater (och ganska mycket större jämfört med physalis). Fruktköttet är vitt och fast, och frukten ger rätter av alla slag ett färgsprakande inslag. Tomatillo skördas oftast innan den hunnit mogna och är därför fortfarande ganska hård och spänstig med en mer syrlig smak (vissa tycker att den är lite väl syrlig, men det är ju högst individuellt).

Matlagning
Tomatillons underbara citrusaktiga smak gör den oumbärlig i rätter från det mexikanska köket. Den används i synnerhet i olika sorters salsa. Tomatillo går att använda både rå, stekt och ugnsbakad (bland annat). Som sagt är det mexikanska köket en riktigt bra källa till inspiration när man har lite tomatillos hemma. Hacka t.ex. tomatillo och blanda ner i en guacamole, eller i en syrlig salsa, och ät som tillbehör till tacos eller kryddiga grytor. Tomatillo är ju en frukt och kan absolut avnjutas som ett litet mellanmål.

Odling
Tomatillo-frukterna växer på soliga platser och bildar ett tunt skal runt om, som gör att de liknar rislyktor eller lanternor. Täckbladen från växtens gula blommor skyddar frukten. När tomatillon har vuxit sig så pass stor att täckbladen spricker är det ett tecken på att frukten är ätmogen.

Vi odlar tomatillo i vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Tomatillo

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-