Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Ulluku (Ullucus tuberosus)

Rotfrukterna som bildas på Ulluku-planan är knapriga och finns i många olika färger. Beroende på vilken variant man odlar kan man få ulluku som är rosa, gula, mintgröna, orange, prickiga osv. Den variant vi odlar på Smagsmarken är gul med små rosa prickar. De är stora som nypotatis och påminner om rödbeta i smaken. Blasten består av tjocka stjälkar och blad som blir ca 30 cm höga. Blasten kan också användas i maten och ätas. Ulluku är släkt med rotfrukten oca (oxalis tuberosa) och kommer, precis som oca, från regionen kring Anderna i Sydamerika.

Matlagning
Ullukun är mycket knaprig och kan ätas både rå och tillagad. Rotfrukterna ska skrubbas och sköljas av noga. Man kan t.ex. skiva ulluku tunt och blanda i en sallad, både för smaken men kanske ännu mer för färgfyrverkeriets skull. Ulluku kan faktiskt även kokas och användas på samma sätt som potatis eller andra rotfrukter i olika grytor m.m.

Odling
Ulluku har det lite kämpigt i vårt nordiska klimat. Den är inte så frosttålig, och växtperioden är på ca 7 månader. För att få tillräcklig avkastning när man odlar ulluku ska man därför vänta ända till slutet av november innan de kan skördas. Grödan börjar nämligen först bilda knölar på rötterna när dagarna blir kortare och mörkare. När väl kylan och mörkret kommer är det också viktigt att täcka över ullukun.

Vi odlar Ulluku på vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Rotfrukten ska förvaras mörkt och svalt, t.ex. i grönsakslådan i kylen.

Ulluku (Ullucus tuberosus)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-