Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Vanlig skörbjuggsört

Vanlig skörbjuggsört tillhör familjen korsblommiga växter och har blad som smakar av senap och peppar. Örten växer nästan som en liten tuva med flera små stjälkar och runda, gröna blad. Namnet skörbjuggsört kommer sig troligen av att örten innehåller C-vitamin (örten användes i äldre dagar av sjömän för att motverka just skörbjugg, ett annat namn på C-vitaminbrist).

Matlagning
Vanlig skörbjuggsört smakar både lätt syrligt och av senap. Den kan med fördel användas i sallader. Smaken utvecklas under säsongen och kan i början vara ganska rivig i gom och näsa för att på vintern bli rundare i smaken. Ett förslag är att använda den i en vintersallad, t.ex. med grönkål, grillade morötter och nötter. I en sådan sallad kan den ge lite extra bett och väga upp de söta och nötiga smakerna. Vanlig skörbjuggsört är ganska speciell i smaken, men ge den en chans – det kan mycket väl bli nya favoritkryddan.

Odling
Vanlig skörbjuggsört är en tvåårig växt som är grön året om, städsegrön som det heter. På vintern är växten minst lika vacker med sin gröna färg, och på våren får den massvis med vackra vita blommor. Såväl blommor som blad går att äta.

Vi odlar vanlig skörbjuggsört på vår testodling, Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Bladen ska förvaras i en lufttät behållare i kylen. De håller sig fräscha i knappt en vecka.

Vanlig skörbjuggsört

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-