Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Wasabi (wasabiblad)

Det är faktiskt väldigt få här i Norden som har smakat på äkta wasabi (alltså japansk pepparrot). Den välkända gröna röran man ofta får serverat som tillbehör till sushi är faktiskt en blandning av gammal hederlig pepparrot, senap och grönt färgämne. Wasabi sägs vara en av de svåraste grödorna att odla kommersiellt, och det är troligen därför bara en handfull odlare gett sig i kast med det utanför Japan. Kilopriset på äkta wasabi är uppemot 3000 kronor. Eftersom wasabiroten tar många år på sig att bli stor nog att kunna användas har vi hittills bara fått glädje av wasabins blad i vår testodling Smagsmarken.

Matlagning
Precis som wasabins rot kan bladen på växten också ätas; de har samma karaktäristiska smak, om än lite mildare. Bladens struktur är lite grov och de kan därför med fördel finhackas och användas som topping på sushi, nudelrätter eller asiatisk-inspirerade soppor. Man kan också experimentera lite och använda bladen i juice för att ge den vanliga grönsaks- eller fruktjuicen en extra kick. Annars går det ju alltid att göra wasabi-gremolata av finhackade wasabiblad, citronskal och vitlök.

Odling
Wasabiplantorna i testodlingen står nära skogen. På så vis kan de få massor av väta och fukt; just wasabi behöver nämligen precis rätt balans mellan skugga, sol, vatten och torka. Därför odlas wasabi vanligtvis längs flodbäddar i Japan. Wasabiroten kan först skördas efter några år, när den väl fått tid att växa till sig, och därför testar just wasabi en odlares tålamod. Trots att bladen kan ätas ska man vara försiktig så man inte tar för många. Växten ska ju använda dem för att bygga upp sin härliga rot!

Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Wasabi (wasabiblad)

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-