Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Ananas

En ståtlig frukt med sin krona av spretande grågröna blad. Förr i tiden var exotisk frukt förbehållet kungar och drottningar men idag är ananas och annan tropisk frukt lyckligtvis lätt att få tag på.

Matlagning
Det kan vara lite besvärligt att skala ananas – det lättaste sättet är att skära frukten i skivor och därefter skära bort skalet och den lite träiga mittbiten med en vass kniv.

Ananas kan ätas färsk eller tillagad. Barn brukar tycka om några skivor ananas till mellanmål eller på pizza. Du kan också blanda ananas i fruktsallad för en exotisk touch, eller använda ananasbitar i heta, kryddiga rätter med t.ex. kokosmjölk och curry; det ger både sötma och syrlighet.

Odling
Ananas odlas i Sydostasien, Latinamerika och Afrika, och växer på 1,5 meter höga, agaveliknande plantor. Inne mellan de långa spretande bladen utvecklas en vacker röd blomma som sedan blir till själva ananasfrukten. Frukten ser ut som ett avlångt klot med stora fjäll och en taggig bladrosett i toppen.

Förvaring
En omogen ananas är grön och hård. När frukten börjar bli gul, fjällen bruna och frukten ger efter lite när man trycker på den är den mogen och redo att ätas. Ananas ska förvaras i rumstemperatur, och en mogen ananas har endast några få dagars hållbarhet. När du väl har skurit upp ananasen kan du bara spara resterna i kylskåpet en dag eller två, sedan får den köldskador och blir brun.
Ananas

Inspiration för tillagning

  1. Ananassallad
    Ananassallad
  2. Fruktsallad i ugn
    Fruktsallad i ugn
  3. Fruktsallad
    Fruktsallad

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-