Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Broccoli

Även om man har dåliga barndomsminnen av sönderkokt broccoli så finns det inga ursäkter för att undvika denna grönsak. Kärleksfullt tillagad broccoli smakar nämligen fantastiskt.

Matlagning
Broccoli har en delikat och mild kålsmak, som bäst bevaras med kort tillagning, och broccoli är därför snabbmat av klass. Den vackert gröna kålen passar i både svenska, italienska och asiatiska rätter. Ångkoka broccolin i lättsaltat vatten i 3-5 minuter (beroende på buketternas storlek) tills den är spänstigt mjuk, och smaksätt med sesamolja och citronsaft. Du kan även snabbsteka broccoli och servera med hyvlad eller riven parmesan.

Det finns ingen anledning att kasta bort stjälken på broccolin – den har en fin och mild kålsmak. Skala den bara innan du använder den, och skär den sedan i stavar eller tärningar och tillaga ihop med buketterna.

Odling
Broccoli har förädlats från vild kål i Medelhavsområdet. Smaken påminner lite om sparris och tidigare kallades broccoli därför ibland för sparriskål. När det är broccolisäsong i Norden får vi på Årstiderna mycket av vår broccoli från Tinggård Ekobruk. På vintern kommer broccolin i lådorna från våra ekologiska odlare i Spanien.

Förvaring
Broccoli håller sig färsk i 1-2 veckor i kylskåpet. Eftersom broccoli påverkas av gasen etylen, som bl.a. kommer från äpplen och tomater, ska den inte ligga ihop med dessa grönsaker och frukter.

I säsong

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Broccoli

Inspiration för tillagning

  1. Broccoli och blomkålssallad
    Broccoli och blomkålssallad
  2. Broccoli med tamari
    Broccoli med tamari
  3. Gurkvinegrette till broccoli
    Gurkvinegrette till broccoli

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-