Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Citronverbena

Örten citronverbena härstammar från västra Sydamerika. Med sina små och ätliga grova blad, fina ljusgröna färg och fantastiska doft av citrus, är det nästan omöjligt att inte bli betagen av denna ört. Den är ursprungligen en buske som kan växa sig en meter hög och få ett nästan trädliknande utseende.

Matlagning
Bladen är goda både i det söta och det salta köket. I det salta köket används citronverbena på samma sätt som dragon, alltså till t.ex. fisk och fågel. I det söta köket kan den användas till saft och lemonade men också i desserter, där den kan ersätta citronmeliss. Det kan också vara spännande att experimentera med citronverbena i fermentering och syltning. En klassiker är också att använda den i örtte, då de torkade bladen innehåller massor av smak.

Odling
Citronverbenan är flerårig men inte härdig för frost, så här hemma ska den inomhus när vintern närmar sig. På sommaren får den fina vita blommor som doftar härligt syrligt. Citronverbena är lätt att föröka genom sticklingar och den tål hård beskärning eftersom den enkelt skjuter nya små skott. Den kan skördas året runt.

Vi odlar citronverbena på vår försöksodling Smagsmarken. Smagsmarken är Årstidernas gastronomiska och agronomiska lekplats. Här provar vi nya (och äldre) grödor till framtida smakupplevelser och måltider. Vi experimenterar, testar, smakar, doftar och känner oss fram i en magisk värld av växter.

Förvaring
Skördad citronverbena ska förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet och ätas inom ett par dagar. Om den är i kruka kan den stå i ett soligt fönster, kom bara ihåg att ge den massor av vatten så den inte torkar ut. 

Citronverbena

Inspiration för tillagning

  1. Ångkokta musslor i citronverbena med spenat, fänkål, citronskal och pasta
    Ångkokta musslor i citronverbena med spenat, fänkål, citronskal och pasta

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-