Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Fikon

Många känner nog bäst till fikon i dess torkade platta form på julen, men den färska frukten är en dekadent delikatess, man också bör unna sig. Många betraktar fikon som sensuell mat, och det är en speciell upplevelse att sätta tänderna i denna lilagröna frukt. Några bibelhistoriker menar att det var fikonet, och inte äpplet, som var den förbjudna frukten som plockades från kunskapens träd. Vi har dock aldrig blivit utslängda ur någon trädgård efter att ha ätit ett fikon.

Matlagning
Fikon kan ätas både färska och torkade. I torkad form kan de användas i müsli, konfekt och som snacks. De färska fikonen kan ätas som de är, med skal och allt. Eller ät fikonen på rostat bröd med ricotta eller getost och honung. Som många andra frukter gör sig fikon bra som det söta inslaget i en sallad, gärna i sällskap av krispiga och bittra smaker. Och slutligen passar det färska fikonen också fint som topping på t.ex. havregryn, gröt eller yoghurt till frukost.

Odling
Fikonträdet är relativt tåligt och kan gro på de flesta varma ställen. Fikonet får små blommor som sitter på insidan av ett litet hålrum på blomställningen kallat synconium, som senare utvecklas till själva fikonet. Pollineringen sker genom att en liten insekt, fikonstekeln, kryper in i synconiet och pollinerar blommorna. Stekeln dör i synconiet och blir upplöst av enzymer i frukten. Fikon och fikonstekeln lever i tät symbios, ingen av arterna kan existera utan den andra. På grund av denna speciella pollinering, undviker vissa veganer att äta fikon.

Förvaring
Färska fikon skall ätas snabbt. Torkade fikon har god hållbarhet, om de förvaras torrt, kallt och lufttätt. 

Fikon

Inspiration för tillagning

  1. Palsternackssspett med persiljeolja och torkade fikon
    Palsternackssspett med persiljeolja och torkade fikon
  2. Söt rödbetssallad
    Söt rödbetssallad
  3. Äppelsallad med fikonkakor
    Äppelsallad med fikonkakor

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-