Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Kronärtskocka

Varje lantbrukares ogräshuvudvärk nummer ett är tistlar. De invaderar alla odlingar och suger ut all näring ur växterna runt omkring. Men det finns inget ont som inte har något gott med sig. Vi kan nämligen ta en tistel och få ut lite mat av den också. Den är ganska säregen och går under namnet kronärtskocka. Den är så vacker och den smakar ännu bättre!

Matlagning
Kronärtskockan kommer från Medelhavsområdet samt Nordafrika. I Romarriket åt man blad och stjälkar från kronärtskocksväxten i sallader och soppor, och först senare började man äta själva knoppen. Kronärtskocka kan tillagas på många sätt, men en underbar klassiker är kokt kronärtskocka med smör och salt, eller ihop med en god örtcreme.

När kronärtskockan kokat klart serveras den hel stående på en tallrik. Man äter den lättast genom att bryta av ett blad i taget, bita lätt i den tjockaste delen av bladet och sedan dra tänderna längs med för att få loss fruktköttet från bladen. När bladen är slut finns bara kronärtskockshjärtat kvar. Ta bort de små håren från hjärtat och smaksätt ev. med citronsaft, olivolja och salt. Njut sedan och tänk på att det verkligen är creme de la creme! Kronärtskockan är härlig som den är, som förrätt, som del i tapas eller som tillbehör till många olika rätter.

Odling
Det finns knappast några storskaliga odlingar kvar av kronärtskocka här i Norden, men den odlas fortfarande småskaligt i köksträdgårdar lite här och var. Om skockan får lov att stå kvar i odlingen slår den ut med en vacker blå-lila blomma. När den väl slagit ut är den oätlig och ska därför skördas innan blomningen drar igång.

Förvaring
Kronärtskockan ska förvaras i kylen. Lägg i en lufttät behållare eller ställ dem med stjälken i en skål med vatten, så håller den i ca fem dagar.

Kronärtskocka

Inspiration för tillagning

  1. Kronärtskocka med yoghurt dipp
    Kronärtskocka med yoghurt dipp
  2. Kronärtskocka med spenat
    Kronärtskocka med spenat
  3. Kronärtskocka med lagrad ost
    Kronärtskocka med lagrad ost

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-