Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Kumquat

Kumquat är en citrusfrukt med ätligt skal. De små orangegula frukterna är lika stora, eller små, som valnötter och smakar kryddigt bitterljuvt. Till skillnad från hos apelsinen sitter sötman i skalet på en kumquat medan fruktköttet och saften är mer syrliga.

Matlagning
Skölj frukten och ät den rakt upp och ner, eller skiva några kumquats så att de liknar små blommor och pynta fruktsalladen med dem. Du kan också göra en sirap att ha till glass, eller koka kumquat-marmelad – frukterna innehåller en hel del pektin vilket gör att marmeladen lätt tjocknar. 

Om du vill använda kumquats i matlagningen kan du sylta frukterna med salt och använda för att tillföra syrlig sötma i gryträtter.

Odling
Namnet kumquat kommer från Kina, precis som själva frukten eller rättare sagt bäret. Kumquatträdet är ett ca 3 meter högt träd som återfinns i tropiska områden över hela världen. Här hemma kan du testa att odla kumquats i stora krukor i ett ljust fönster.

Förvaring
Kumquats lagras bäst svalt, runt 10-15 grader, men håller drygt 1-2 veckor i rumstemperatur. Frukten ska inte förvaras i kylskåp.

Kumquat

Inspiration för tillagning

  1. Saltade kumquats och andra citrusfrukter
    Saltade kumquats och andra citrusfrukter

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-