Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Majrova

Majrova är en härlig men lite förbisedd nordisk rova. Den finns i många nyanser från vit till grön och lila, men själva köttet är alltid vitt. Majrovor används oftast i frikassé och ragu samt i den klassiska franska lammrätten ”navarin” (vilket för övrigt också är majrovans franska namn).

Matlagning
Majrovan smakar som bäst när den skördas ganska späd. Den kan ätas både rå och tillagad – om den ska tillagas ska det göras varsamt så att rovan bevarar krispighet och smak. Även majrovans blad kan ätas; de ångas eller steks på samma sätt som spenat. 

Råa majrovor kan ätas rivna till råkost eller skurna i papperstunna skivor som vänds i lite färskpressad citrussaft och olivolja samt timjan eller persilja. Vill du tillaga rovorna kan de sauteras, ångas, grillas, friteras, ugnsbakas tillsammans med andra rotfrukter eller stekas gyllene. Prova t.ex. att steka tjocka skivor av majrova på pannan eller grillen, och garnera med mjuk getost och tomatsalsa – det blir supergott.

Odling
Majrovan trivs bra i vårt kyliga och fuktiga klimat och är ganska tacksam att odla. Den växer delvis över jord och är klar att skörda 45-50 dagar efter sådd. Majrovan kan sås så snart frosten är ur jorden, så första omgången rovor kan i södra Sverige – som namnet antyder – vara klara att skörda redan i maj. Sår man under sommaren har man istället sina majrovor till hösten. 

Förvaring
Majrovorna kan hålla en veckas tid i kylskåpet, helst i en lufttät behållare.

I säsong

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Majrova

Inspiration för tillagning

  1. Majrova med citron
    Majrova med citron
  2. Fiskgryta på majrova, gulbeta och brytbönor
    Fiskgryta på majrova, gulbeta och brytbönor
  3. Majrove- och olivsallad
    Majrove- och olivsallad

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-