Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Mynta

Mynta är helt fantastiskt! Den söta aromatiska örten finns i många sorter och smaker –och det kan lätt uppstå stor passion när man smakat sig fram till sin egen favoritsort.

Matlagning
Mynta passar som smaksättare i både mat och desserter. Stjälkarna används bland annat till myntagelé och myntasås, medan finhackade myntablad är oumbärliga bl.a. i den nordafrikanska couscoussalladen tabouleh och en klassisk smaksättare till lamm. Vill du att dina rätter ska få en asiatisk touch så krydda med en blandning av färsk mynta, basilika, koriander, persilja och ingefära. Till sommarens grillrätter eller stekt fisk blir en hemmagjord tzatziki med mynta en spännande överraskning.

För att göra ett uppfriskande mintte används både stjälkar och blad av mynta. Häll bara kokande vatten över och tillsätt socker vid behov. Hackade myntablad passar också fint till jordgubbsglass eller i en melonsallad.

Odling
De flesta myntasorter är lätta att odla i vanlig jord. Myntan älskar sol och kommer gärna tillbaka år efter år. Plantorna sprider sig lätt och korsar sig gärna med andra sorter, och vips så uppstår nya varianter! 

Under sommaren kommer Årstidernas mynta från vår egen gård Billes Lund i södra Jylland, där trädgårdsmästare Frank van Beek varsamt tar hand om en av Danmarks största ekologiska kryddträdgårdar.

Förvaring
Mynta bör förvaras i en lufttät behållare eller i ett glas med lite vatten i kylskåp och användas inom 3-4 dagar. Du kan också torka mynta i ugnen – men den bästa långtidsförvaringen är faktiskt i frysen!

Mynta

Inspiration för tillagning

  1. Tzatziki med dill eller mynta
    Tzatziki med dill eller mynta
  2. KRÄMIG TOFU MED MYNTA & SQUASH
    KRÄMIG TOFU MED MYNTA & SQUASH
  3. Myntasalt
    Myntasalt

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-