Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Oregano

Kanske har du upplevt doften av oregano i bergen vid Medelhavet. Eller kanske på en pizzeria. I det senare fallet är det alldeles säkert torkad oregano som använts. Om du haft sådan tur att du fått färsk oregano ska du njuta länge och mycket av både doft och smak. Oregano innehåller delvis samma doftämnen som timjan, och de påminner om varandra i smaken.

Matlagning
Färsk oregano kan man använda i alla recept där torkad oregano brukar användas. Hacka bladen och tillsätt i tomatsåsen till pasta eller lasagne. Eller hacka den och blanda ner i en färs på antingen baljväxter eller kött. De kan också användas som smaksättare till kokta morötter i kombination med citronsaft.

Odling
Oregano växer vilt i bergen i Sydeuropa. Här hemma hos oss kan man också odla oregano. De gånger ni får färsk oregano i era matkassar har ni Yduns Have, en producent på Samsø, att tacka för det. Oregano blir ca fem decimeter hög och får lila blommor som lockar till sig massvis med bin och fjärilar.

Förvaring
Färska kryddor är ömtåliga. Ät oregano så snart det går, när arom och smak fortfarande är som bäst. Den kan förvaras i några dagar i en lufttät behållare i kylen.

Oregano

Inspiration för tillagning

  1. Citrussquash med oregano
    Citrussquash med oregano
  2. Ärtsallad med pasta och oregano
    Ärtsallad med pasta och oregano
  3. Potatis och anklårsoppa med färsk oregano och sallad
    Potatis och anklårsoppa med färsk oregano och sallad

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-