Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Potatis

Solanum Tuberosum – ett tjusigt namn på en till utseendet alldaglig trotjänare. Potatisen är fantastisk men är väldigt bra på att dölja det. Den kommer ursprungligen från Sydamerika, fördes hem av spanjorerna på 1500-talet för att senare även dyka upp i Sverige där den under årens lopp hittade sin självklara plats i vår matlagning. På senare tid har den dock fått ge plats för mer snabbkokta konkurrenter som pasta och couscous, men vi vill härmed slå ett slag för den fantastiska knölen – potatis är helt enkelt vardagsmat när den är som bäst.

Matlagning
Koka den, stek den, baka den. Potatisen kan användas på otaliga sätt men en sak är säker – man kan aldrig vara helt fel ute med en perfekt kokt potatis: Lägg potatisen i en kastrull med kokande vatten och salt. Koka potatisen nästan mjuk, stäng sedan av plattan och låt potatisen dra färdigt i kokvattnet. Häll av vattnet och lägg på locket så potatisen håller sig varm fram till servering. Ska du göra potatismos? Vänta med att tillsätta salt tills potatisen är kokad och mosad, moset blir då lätt och luftigt.

En annan favorit är rösti: Riv potatisen i tändstickstunna strimlor och värm upp lite olja och smör i en teflonpanna. Forma den rivna potatisen till en tjock pannkaka och stek tills den håller samman. Salta och strö eventuellt över färsk timjan. Stek röstin gyllene på ena sidan, vänd den sedan med hjälp av ett grytlock och stek den andra sidan på svag värme tills den också fått fin färg.

Odling
Potatisen är en riktig överlevare. Den kan växa i karg jord och barskt klimat bättre än nästan någon annan grönsak. Potatis blir dock som allra bäst i mullrik, lätt och luftig jord och det har vi som tur är massor av i Sverige. Potatissäsongen är lång och potatisen kan hålla sig länge och du kan därför hitta potatis i våra lådor året om.

Förvaring
Potatisen får för allt i världen inte bli grön. Det gröna betyder att det giftiga ämnet solanin har bildats och hela potatisen måste slängas. Potatisen ska förvaras svalt och mörkt, i en mörk källare eller i kylskåpets grönsakslåda. Potatisens hållbarhet varierar efter sort men de flesta sorter smakar bäst de första två veckorna.

I säsong

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Potatis

Inspiration för tillagning

  1. Saltkokta potatis
    Saltkokta potatis
  2. Palsternacksmos med potatis
    Palsternacksmos med potatis
  3. Rödspätta med potatis och rödbetssallad
    Rödspätta med potatis och rödbetssallad

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-