Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Puntarella

Du kan nästan höra på namnet att vi befinner oss någonstans i Italien. Sallaten med de maskrosliknande bladen odlas i kustområdena nära Lazio, och på restaurangerna i Rom pryder den menyn som en av de dyraste rätterna. Bryt loss ett av de råa bladen och ta en tugga – fy! Som rå är sallaten nämligen en bitter erfarenhet men med rätt förberedelser kan du locka fram härliga nyanser av sparris och kapris ur den beska sallaten. Och var inte rädd för beskan! Den är, ihop med surt, sött, salt och umami, en av de fem grundsmakerna som tillsammans skapar balans i smaken.

Matlagning
De avlånga puntarellabladen mår bra av en vända i stekpannan. Lägg dem eventuellt i kallt vatten några timmar först för att dra lite beska ur bladen. Prova också att blanchera (koka en mycket kort stund) puntarella i lättsaltat vatten medan du steker vitlök ihop med en nypa fänkålsfrön. Vänd sedan sallat, vitlök och fänkålsfrön med en god citrondressing och låt dra. Voilà, så har du en förrätt. Eller antipasto som de säger i stövellandet – en liten rätt innan pastan.

Odling
Puntarellasallaten trivs längs den italienska kusten. Skörden äger rum medan växten är ung, från november till mitten av februari.

Förvaring
Puntarella håller bäst i en lufttät behållare i kylskåpet. Här kan sallaten klara sig ett par dagar.

Puntarella

Inspiration för tillagning

  1. Risotto med puntarella och getost
    Risotto med puntarella och getost

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-