Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Spetskål

Spetskål har – som namnet antyder – en spetsig form. Spetskålen har också ett lösare bladhuvud än andra kålsorter och en söt och mild kålsmak. Spetskål kan ätas både rå och tillagad, och den första sommarspetskålen är så läcker och krispig att den kan ersätta salladsblad.  

Matlagning
Ät spetskålen rå, ångkokt, snabbstekt, fylld eller bräserad; prova att använda finstrimlad spetskål i wokrätter och soppor. Du kan självklart också stuva din spetskål, men det är nästan lite synd för den fina smaken försvinner lite i stuvningen. Om du ångkokar spetskål så ringla gärna lite olivolja och citronsaft över – syran från citronen lyfter fram den milda kålsmaken.  

Kom ihåg att det är en dödssynd att överkoka spetskål! Vaka över kålen när du tillagar den så att den inte får för mycket värme. Den ska fortfarande ha tuggmotstånd – det smakar så mycket bättre då.

Odling
Kål är en ganska krävande gröda att odla, men spetskålen är bland de första grönsakerna som kommer på våren så vi tycker mycket om den. Hos Årstidernas odlare kan man det här med kål – här får kålplantorna massor av fet mulljord med näring och vatten. När de spetsiga kålhuvudena känns fasta och fina ska de skördas med detsamma.

Förvaring
Lägg spetskålen i kylskåpet så kan kålen hålla i flera veckor.

I säsong

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Spetskål

Inspiration för tillagning

  1. Spetskål och smör
    Spetskål och smör
  2. Marinerad spetskål
    Marinerad spetskål
  3. Lättstekt spetskål
    Lättstekt spetskål

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-