Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Timjan

Det sägs att det finns mer än 300 timjansorter i världen, och ännu fler naturliga hybrider. Timjan är verkligen en orgie i smaker som det är roligt att experimentera med i köket. Örten har fått sitt svenska namn från det grekiska ordet tymus som betyder mod eller livskraft. Örtkryddan har varit känd i tusentals år och användes av såväl de gamla grekerna som av egyptierna och romarna.

Matlagning
Den smakrika örten passar bra tillsammans med andra Medelhavsörter som rosmarin, lagerblad, basilika och oregano. Du kan strö färska timjanblad över dina rätter; den lite hårdare kvisten kan koka med i varma rätter men ska fiskas upp före servering. Tänk också på att smaken blir starkare vid upphettning. Timjan smakar gott t.ex. ihop med enbär till vilt, den är ett måste i potatissoppa och passar väldigt fint till rätter med fågel och lamm. Timjan kan även användas i marinader och för att smaksätta kryddoljor.

Odling
Timjan trivs fint i Sverige och det finns ett par vilda arter här hemma. Den mest odlade är den vanliga trädgårdstimjan men även citrontimjan är populär. På gårdarna Billeslund och Tinggaard Økobrug odlar vi timjan i långa rader ute på åkrarna. Plantorna är fleråriga, klarar vintern fint och mår bara bra av att bli beskurna när vi skördar till våra lådor. Timjan vill ha en solig plats och får inte stå med rötterna i vatten. Plantans små lilarosa blommor lockar många bin, som pollinerar flitigt.

Förvaring
Hela kvistar med färsk timjan förvaras bäst i en lufttät behållare i kylen och har mest smak och arom de första dagarna. Har du många timjankvistar kan du hänga dem på tork i små knippen och sedan förvara dem mörkt och torrt, så har du timjan till vinterns grytor och soppor.

Timjan

Inspiration för tillagning

  1. Rödbetssallad med timjan
    Rödbetssallad med timjan
  2. Ungsbakad rotselleri med timjan och havssalt
    Ungsbakad rotselleri med timjan och havssalt
  3. Morötter i sherry och timjan
    Morötter i sherry och timjan

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-