Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Vitkål

De gamla egyptierna dyrkade kål på sina altare och romarna serverade kål som en festmåltid med exotiska kryddor och örter. Kål smakar gott, det är lätt att laga och billigt att köpa – så vad väntar du på?

Matlagning
Vitkål kan tillagas på oändligt många sätt. Kålen ska helst strimlas med kniv, inte rivas – riven kål blir lätt för mjuk och vattnig. Du kan använda strimlad vitkål som råkost, i coleslaw eller i en sallad i sällskap med syrliga äpplen, apelsiner eller söt torkad frukt, rostade nötter och pumpafrön. Rå kålsallad behöver ofta piffas upp lite. Testa att göra en god söt-sur dressing med exempelvis citron, honung, spiskummin och olivolja. Var inte rädd för att ta i, det ska vara lite bett i dressingen!

I varma rätter är vitkål också gott. Testa att blanda finstrimlad kål i en wok med asiatiska kryddor och spicy sås, eller att blanda vitkål i fyllningen till frasiga vårrullar. Klassisk stuvad vitkål med små färsbiffar smakar härligt, och det gör kåldolmar med kryddig färsfyllning också.

Odling
Vitkål har vi odlat i Norden sedan medeltiden; den ingick i vardagskosten långt innan potatisen gjorde sitt intåg. I början av säsongen kommer den mindre sommarvitkålen som är mildare i smaken än den kål vi skördar senare på säsongen.

Förvaring
Vitkålen ska förvaras i kylskåpet, då håller den i veckor. Ett tips är att du kan fräscha upp ett ledset kålhuvud genom att skära bort den nedersta, torra biten av stjälken och lägga kålen i en skål med kallt vatten en stund, så återfår bladen sin spänst.

I säsong

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Vitkål

Inspiration för tillagning

  1. Ångad vitkål med gratinerad fårost
    Ångad vitkål med gratinerad fårost
  2. Ångad vitkål eller spetskål
    Ångad vitkål eller spetskål
  3. Vitkål med yoghurt och fänkålsfrön
    Vitkål med yoghurt och fänkålsfrön

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-