Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Basilika

Det finns inget som kittlar så skönt i näsan som doften från en stor näve färskplockad basilika. Basilika finns i många olika sorter men de mest kända är grön, röd och thaibasilika. Kryddörten kommer från Asien, har spridit sig till Medelhavsområdet och är idag en av de mest använda örterna här hemma i norr.

Matlagning
Basilika är en fantastisk smaksättare som får dina måltider att dofta sommar, sol och semester i södra Europa. Den som älskar det italienska köket måste ha basilika hemma. Använd bladen i rätter med tomat, på pasta, fisk, gröna sallader och finhackad i couscous och andra kornsallader. Självklar är numera också den klassiska peston där du blandar basilika med olivolja, pinjekärnor, havssalt, parmesanost och vitlök. I varma rätter ska du först blanda ner basilikan precis innan servering eftersom värmen förstör bladens smak och arom.

Odling
Basilika är en ettårig ört som kräver sol, värme, lä och mycket vatten. Därför odlas basilika oftast i växthus här hemma.

Förvaring
Klippt eller plockad basilika ska förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet och ätas inom ett par dagar. Örten kan klara sig fint i kruka om den får stå i ett soligt fönster. Kom ihåg att vattna ofta.

Basilika

Inspiration för tillagning

  1. Kokt sparris med basilika
    Kokt sparris med basilika
  2. Kokt majs med basilika
    Kokt majs med basilika
  3. Söta äpplen, tomater och basilika
    Söta äpplen, tomater och basilika

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-