Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Champinjon

Svamp hör traditionellt hösten till, men idag kan vi köpa champinjoner och annan svamp året om. Den fylliga smaken gör sig bra i många av de varma och mättande rätter som vi tycker om när det är kallt ute.

Matlagning
Champinjon är utmärkt i många vegetariska rätter, till pasta, i svampsoppa eller på rostat bröd som en liten tapas-rätt. Svampen passar bra i gryträtter med kött eller grönsaker, i såser eller frästa i stekpanna och blandade med t.ex. machesallat. En sallad med rå champinjon är också läckert: Borsta svamparna rena och skär dem sedan i mycket tunna skivor. Blanda med en marinad av citronsaft, olivolja, pressad vitlök, havssalt och färskmalen svartpeppar. Låt stå och dra en timme och vänd sedan ner en stor näve hackad persilja. 

Stektips: Stek svampen på ganska hög värme så att den får fin stekyta och vätskan ångar bort. Stek gärna i en blandning av olja och smör – oljan gör att du kan steka vid högre temperatur, medan smöret ger god smak. Lök och örtkryddor passar bra att steka ihop med champinjoner.

Odling
Champinjoner odlas i speciella champinjonväxthus: halvmörka byggnader där temperatur och luftfuktighet styrs för att skapa en optimal miljö för svampen. Där i mörkret trivs svamparna i en särskild champinjonkompost på hyllor. Svamparna handplockas med rot och läggs direkt i små lådor.

Förvaring
Champinjoner mår bäst när det är lite kallt. Förvara dem i deras förpackning i kylskåpet. Där kan de hålla i ungefär en vecka.

Champinjon

Inspiration för tillagning

  1. Marinerade champinjoner
    Marinerade champinjoner
  2. Örtmarinerade champinjoner
    Örtmarinerade champinjoner
  3. Varma champinjoner
    Varma champinjoner

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-