Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Chili

Världens befolkning kan delas upp i två läger: de som äter chili och de som inte gör det. Men misströsta inte om du inte redan är frälst – du kan lära dig att leva ett liv kryddat med chili. Det finns chili som är så mild att den kan serveras som snacks för barn och det finns chili så stark att den nästan kan ta kål på en vuxen människa.

Matlagning
Det finns tusentals olika chilisorter i en mängd storlekar, färger och styrkor, och man ska vara van chiliätare för att kunna känna skillnaderna. I början smakar all chili bara starkt, men blir du en inbiten chiliätare kan det vara skoj att experimentera med de subtila smaknyanserna. Chili smakar också olika beroende på om den är färsk eller torkad. Prova dig fram – men var försiktig!

När du har skurit färsk chili måste du komma ihåg att tvätta händerna med detsamma, för det gör riktigt ont att få chilisaft t.ex. i ögonen. Det mesta av styrkan sitter i frön och fröfästen, så älskar du hetta kan du låta fröna vara kvar när du gör i ordning din chili.

Odling
Chili härstammar från Centralamerika och används idag i matlagning över hela jordklotet. Du kan lätt odla chili själv i krukor i ett varmt fönster eller ett växthus. Det är spännande att se hur de små frukterna byter färg från grön till gul, orange, röd eller till och med svart.

Förvaring
Färsk chili håller bäst i kylskåp. Packa in frukterna i hushållspapper och lägg dem i en lufttät behållare så kan de hålla sig fräscha i 1-2 veckor.

Chili

Inspiration för tillagning

  1. Syltad chili
    Syltad chili
  2. Zucchini i Chili
    Zucchini i Chili
  3. Paprikasalsa med chili och kapris
    Paprikasalsa med chili och kapris

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-