Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Citrongräs

Nu pratar vi thailändsk mat och kickboxning. För att citrongräs ska smaka någonting behöver stjälkarna nämligen få sig några slag. Ett par snabba smällar med handen släpper loss den underbara aromen.

Matlagning
Thailändsk mat och citrongräs är oskiljaktiga. Citrongräset har en ren, kryddig citrussmak men utan citrusfruktens beska, och passar väldigt bra ihop med t.ex. kyckling och skaldjur – eller vegetariska alternativ förstås. Andra smaker som matchar är chili, ingefära, vitlök, kaffir-limeblad och kokosmjölk. Använd citrongräs i allt från marinader till soppor, grytor och wokrätter. 

Skala bort de yttre torra bladen tills du kommer in till den mjukare kärnan. Krossa den lätt genom att slå på den med baksidan av ett knivblad. Den nedre vita delen av stammen kan du sedan hacka fint och använda i maten. Den gröna delen kan kokas i klara soppor men ska fiskas upp före servering – den är för seg för att äta men innehåller en massa härlig smak. De torra gröna stjälkarna kan även användas som grillspett till exempelvis fisk.

Odling
Citrongräs är ett vassliknande gräs som kan bli upp till 1,5 meter högt. På våra breddgrader kan plantan odlas hemma i en kruka på en varm terrass på sommaren (men kom ihåg att ta in den på vintern). Eftersom citrongräs kommer från det tropiska Sydostasien är det inte en växt som vi odlar i stor skala här hemma. Vår spanska odlare Paco i södra Spanien har däremot planterat ett helt fält med det vackra gräset, och det är det citrongräset som sedan hamnar i din kasse.

Förvaring
Förvaras citrongräs i en lufttät behållare kan det hålla några veckor i kylskåp. Om du fryser gräset kan det hålla i upp till sex månader.

Citrongräs

Inspiration för tillagning

  1. Helstekt plattfisk med spenat, citrongräs och apelsin
    Helstekt plattfisk med spenat, citrongräs och apelsin
  2. Sötpotatis i kokos med citrongräs, skärbönor och lime
    Sötpotatis i kokos med citrongräs, skärbönor och lime

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-