Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Lime

Visst är det så att lime och citron i mångt och mycket kan ersätta varandra i köket. Den lilla limefrukten innehåller nästan lika mycket saft som sin gula storebror, citronen, men både saft och skal från lime har en mer exotisk doft och smak.

Matlagning
En god måltid ska smakas av ordentligt. Saft och skal från lime ger syra och lite beska till din mat. Lime är den perfekta smaksättaren till de varma rätter som behöver en lite mer ”grön” och aromatisk citrussmak än vad citron ger. Använd lime till dressingar och såser och för att ge wokrätter det rätta stinget. Lime är också gott till lax, kyckling och skaldjur – och självklart helt oumbärligt i en rad kända cocktails. Om du vill ge dina rätter en asiatisk touch kan du smaksätta dem med en kombination av lime, chili, koriander och ingefära. 

Odling
Lime är en tropisk citrusfrukt, som växer på små gröna träd. Den odlas normalt i Mellanamerika, men vi har tillsammans med vår citrusodlare, Gínes Gomez från Al-Arbuli, bestämt oss för att prova att odla lime i södra Spanien. Så snart är den första spanska limefrukten – överhuvudtaget – på väg ut i lådorna.

Förvaring
Citrusfrukter tål inte att ligga framme i rumstemperatur mer än högst ett par dagar. Den bästa hållbarheten uppnås i en lufttät behållare i kylskåp eller ett annat svalt rum – inte över 10 grader.

Lime

Inspiration för tillagning

  1. Sauterade ljusgula morötter med lime
    Sauterade ljusgula morötter med lime
  2. Spetskålssallad med cashewnötter och lime
    Spetskålssallad med cashewnötter och lime
  3. Rättika i lime och chili
    Rättika i lime och chili

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-