Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Mango

Mango kommer ursprungligen från Indien men är idag en viktig exportvara i Sydostasien, Afrika och Sydamerika. Indierna äter den färsk, stekt, kokad till mos eller pressad som juice – och så klart i mango chutney.

Matlagning
Inget slår smaken av en mogen mango – söt, mjuk och exotisk. Mangokuber är gott i såväl en fruktsallad som en curryrätt, och fruktköttet kan även mixas till en härlig puré att äta till ost eller som dessert. Mango kan också utgöra ett friskt inslag i en kålsallad med ingefärsdressing, en sallad med fänkål eller varför inte i en lyxig räkcocktail.

Frukten har ett läderartat skal och en stor platt kärna i mitten. Det enklaste sättet att göra i ordning en mango är att skära av de två platta sidorna uppifrån och ner med en vass kniv. Skär så nära kärnan som möjligt. Skär sedan bort skalet från de två bitarna utan kärna och skär därefter bort fruktköttet från kärnan. Tänk dock på att det fruktkött som sitter allra närmast kärnan ofta är lite trådigt och inte så trevligt att äta.

Odling
Det sägs att Buddha fick sin stora visdom medan han sov under ett mangoträd. Träden, som påminner om våra kastanjeträd, kan bli enormt stora: upp till 40 meter höga. På plantagerna hålls de dock nere på 4-6 meter för att underlätta skörden.

Förvaring
Omogen mango är vanligtvis grön och ändrar färg till gulgrön eller orangeröd när den är mogen. Mango bör förvaras i rumstemperatur och ätas så snart den mognat.

Mango

Inspiration för tillagning

  1. Grillad mango med kokosknäck
    Grillad mango med kokosknäck
  2. Mango chutney
    Mango chutney
  3. Mango - och avokadosalsa
    Mango - och avokadosalsa

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-