Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Persilja

En av våra vanligaste kryddörter och vanligt förekommande på smörgåsar i vissa delar av cateringvärlden. Men persilja är gott till så mycket mer.

Matlagning
Persilja kan användas som smakförstärkare i nästan allt. Till grönsaker eller sallader, i såser, soppor och grytor. Det finns två varianter – kruspersilja med små krusiga blad och bladpersilja med breda, släta blad. Använd kruspersilja till varma rätter och som topping och bladpersilja till t.ex. pesto och marinader.

Odling
Persilja växer långsamt. Det kan ta 2-3 månader innan de små fröna gror, så persiljan kräver tålamod. Den behöver dessutom noggrann vattning under torra perioder. Persilja är en tvåårig växt som får många frön och i princip sår sig själv. På sommaren skördar vi persilja på Årstidernas eget jordbruk i Billeslund i södra Jylland. Här odlar vi även ett dussintal andra kryddörter.

Förvaring
Liksom andra färska bladgrönsaker bör persilja förvaras i en lufttät behållare eller i ett glas med lite vatten i kylskåpet. Hållbarheten är 4-5 dagar om du vill ha kvar maximal smak. Men du kan också hacka persilja och frysa in så har du en somrig smak till vinterns varma gryträtter.

Persilja

Inspiration för tillagning

  1. Stekt sejfilé med persilje potatis och kokta grönsaker
    Stekt sejfilé med persilje potatis och kokta grönsaker
  2. Morotssallad med persilja
    Morotssallad med persilja
  3. Glaserade rotfrukter med persilja
    Glaserade rotfrukter med persilja

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-