Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Rättika (röd)

En förvuxen rädisa? Nej, snarare rädisans mindre kända storebror. De första historierna om rättika kommer från Asien, men man vet också att rättika fanns med på menyn hos de slavar som byggde pyramiderna i Egypten. Det är alltså en riktigt gammal gubbe, som dock för länge sedan har blivit omkörd av den rappa rädisan på matbordet. Det är lite synd, för rättikan är en härligt krispig grönsak med rejält riv i.

Matlagning
De flesta rättikor har ett lite grovt skal och måste därför skalas innan tillagning. Ät rättika rå skuren i stavar på samma sätt som rädisor, använd den i en sallad eller riv den och blanda med en krämig, lite sötare dressing. Rättika kan också få puttra med i grytor eller soppor.

Rättikan är populär i de japanska och kinesiska köken, låt dig gärna inspireras av dem! Prova t.ex. att skära rättikan i lövtunna skivor och vänd dem med en dressing av olja, vinäger, finhackad chili och ingefära. Ät till sushi eller stekt fisk.

Odling
Det finns både rosa, vita och svarta rättikor, och de kan vara antingen runda eller avlånga. Rättikan sås på sommaren och är klar att skörda efter ett par månader.

Förvaring
Rättika har lång hållbarhet – 2-4 veckor. Förvara rättikan i en lufttät behållare i kylskåpet och fräscha upp den genom att lägga den i kallt vatten en stund innan användning.

I säsong

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Rättika (röd)

Inspiration för tillagning

  1. Rättika i lime och chili
    Rättika i lime och chili
  2. Stekt rättika med äpplen
    Stekt rättika med äpplen
  3. Rättikasallad
    Rättikasallad

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-