Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Rotselleri

Låt dig inte avskräckas av rotsellerins knöliga yttre och markanta smak. Sellerin har odlats i århundraden och erbjuder massor av möjligheter till delikata smakupplevelser, även i det finare köket. Extra läckert smakar helt färsk selleri, direkt från jorden tidigt på hösten.

Matlagning
Rotselleri kan ätas rå – i små mängder. Den kan stekas i ugnen med andra rotfrukter, strimlas till en wok, användas i gryträtter och soppor eller blandas i ett matigt rotfruktsmos. Ångkokta selleristavar är ett utmärkt tillbehör till fisk. Du kan även prova att gratinera en selleriskiva med getost eller vända finstrimlad selleri med en honungs- och senapsdressing, soltorkad tomat, persilja och knapriga bacontärningar. En annan härlig rätt är ugnsbakad rotselleri, där man sköljer sellerin och bakar den hel i ugnen i minst en timme, tills den är helt mjuk. Sedan skär man av toppen och serverar sellerin med kryddsmör och citronsaft, ungefär som bakad potatis. Får du en nyskördad selleri med blast så kan du använda de gröna bladen som örtkrydda.

Odling
Ursprungligen kommer rotsellerin från Medelhavsområdet, men den har odlats i Norden sedan 1300-talet. Selleri är en näringskrävande växt, så jorden behöver en ordentlig omgång kompost – eller ännu hellre naturgödsel – innan den sås.

Förvaring
Rotselleri kan hålla upp till fyra månader om den förvaras svalt, strax över fryspunkten. Hållbarheten är betydligt kortare vid rumstemperatur, där klarar knölen bara 5-7 dagar.

I säsong

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Rotselleri

Inspiration för tillagning

  1. Ungsbakad rotselleri med timjan och havssalt
    Ungsbakad rotselleri med timjan och havssalt
  2. Brässerad persiljerot eller rotselleri
    Brässerad persiljerot eller rotselleri
  3. Gratinerad rotselleri med getost och balsamico
    Gratinerad rotselleri med getost och balsamico

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-