Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Tomat

Tomaten är suverän vid all slag matlagning – vare sig kocken är proffs eller nybörjare . Nästan oavsett vad man gör med en tomat så smakar den himmelskt. Två mycket viktiga regler gäller dock: Tomater förvaras inte i kylskåp och de ska få lov att mogna under solen – det är nämligen solen som ger dem smak.

Matlagning
Tomater smakar fantastiskt, precis som de är – bara att stoppa i munnen i förbifarten, skurna i sallad, hackade till en salsa eller mixade till en gazpacho. Tomat ger även god smak i alla puttrande gryträtter och är ovärderligt i såsen till olika pastarätter. Smakmässigt hör tomater, lök, vitlök, olivolja, balsamico och basilika ihop, och ger du dina tomaträtter en nypa socker så framhäver det den goda tomatsmaken ännu mer.

Odling
Tomaten älskar värme och ljus – den kommer ursprungligen från Sydamerika. På sommaren kan vi absolut få fram solmogna tomater i växthus här i Sverige men i södra Spanien skördar de tonvis av tomater varje dag, vecka efter vecka, månad efter månad. Så där är det säsong året runt.

Förvaring
Förvara dina tomater i rumstemperatur, de förlorar smak i det kalla kylskåpet. Har du för många mogna tomater på köksbänken kan du göra dina egna skållade, skalade tomater att använda i pastasåser, grytor och soppor: Skär ett kryss i toppen av tomaterna och skär bort stjälkfästet. Doppa tomaterna i kokande vatten tills skalet börjar lossna och lägg dem sedan genast i iskallt vatten. Pilla bort skalet, skär tomaterna i klyftor och ta bort kärnorna. Förvara dina skållade tomater i en väl rengjord burk, så håller de i ett par veckor.

I säsong

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Tomat

Inspiration för tillagning

  1. Tomat och spaghetti
    Tomat och spaghetti
  2. Tomat och löksallad
    Tomat och löksallad
  3. Tomat- och basilikajuice
    Tomat- och basilikajuice

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-