Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Aubergine

Auberginen är en otroligt vacker grönsak med sin purpurfärg och sitt blanka skinn, men den är sorgligt förbisedd i köket. Aubergine kan inte ätas rå men tillagad blir det ljusa köttet fylligt och mjukt. Den mörklila, ovala auberginen är den som är mest känd, men det finns även runda auberginer och grönsaken förekommer också i färgerna ljuslila, vit och gul.

Matlagning
Aubergine är gott i ugnsrätter och grytor som de klassiska rätterna moussaka och ratatouille, och det är kanske från sådana rätter som de flesta av oss känner igen grönsaken. Men aubergine kan också bli ett läckert tapas-tillbehör: Skär auberginen i skivor, strö på salt och låt dra i ca 10 min. Skölj bort saltet, torka skivorna torra, pensla sedan med olja och stek auberginen mjuk på svag värme. Marinera därefter skivorna i t.ex. olivolja, citronsaft, kryddörter och vitlök och servera ljummet eller kallt. Du kan också ugnsbaka aubergine i 180 grader i 30 min, dela den på längden och skrapa ur köttet. Smaksätt med olivolja, kryddörter och citronsaft så får du ett härligt tillbehör till kyckling eller kalvkött. Vill man verkligen lyxa till det så ska man ugnsbaka auberginen och skrapa ur köttet precis som ovan. Mosa det sedan med olivolja, kryddörter och – här kommer tricket – blanda med 5 ostron inkl. ostronvattnet. Servera till stekt eller ugnsbakad fisk.

Odling
Auberginer älskar värme och växer bäst i drivhus. Det är en ettårig planta, som får små ljuslila blommor innan den sätter frukt. Plantan vill ha det varmt – ca 20 grader om rötterna – och därför kommer de flesta av våra auberginer från soliga Sydspanien. Där odlas de i naturligt uppvärmda växthus.

Förvaring
Aubergine kan förvaras både i kylen och vid rumstemperatur, men hållbarheten är längst vid ca 8-10 grader och med hög fuktighet – då kan den hålla i 4-6 dagar. Det är en ganska känslig grönsak så det är viktigt att undvika att den blir klämd eller får köldskador. Man bör också se till att aubergine inte förvaras ihop med frukt och grönt som producerar etylen (t.ex. äpplen och tomater) eftersom etylen påverkar mognadsprocessen.

Aubergine

Inspiration för tillagning

  1. Varm pasta med auberginer och svamp
    Varm pasta med auberginer och svamp
  2. Stekta kikärter med auberginer och svamp
    Stekta kikärter med auberginer och svamp
  3. Rostad aubergine
    Rostad aubergine

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-