Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Avokado

Det är något nästan sensuellt med avokado. Kanske är det den lena, feta smaken eller allt det där krämiga gröna fruktköttet. Att äta avokado känns lite lyxigt och det behövs egentligen inte mer till än några droppar citronsaft och ett par varv med pepparkvarnen.

Matlagning
Avokado har en lite nötaktig smak men det är kanske speciellt den krämiga konsistensen vi älskar. Avokado passar bra tillsammans med syrliga och salta smaker som t.ex. en bit god skinka, färska skaldjur eller rökt fisk. Skivor av avokado är också gott i sallader, och så har vi ju alltid den klassiska avokadodippen guacamole.

Odling
Avokado är faktiskt ingen grönsak utan en tropisk frukt. Den växer på träd där den hänger som stora gröna päron. Avokadoträdet kräver sydligt läge och tål inte frost eller kalla vindar. Årstidernas avokador kommer från Sydspanien, där våra odlare ser till att de blir varsamt plockade och skickade till oss. Avokadorna ska vara mogna men hårda som sten när de plockas. Frukten är känslig för stötar och alltför mogna avokador skulle därför lätt ta skada under transporten.

Förvaring
Avokado ska helst inte förvaras för kallt då den lätt får frostskador, som man kan se som en brunfärgning eller utebliven mognadsprocess. Förvara därför dina avokador i en skål i köket. För att skynda på mognadsprocessen kan du lägga dem tillsammans med äpple eller tomat – dessa avger etylen som får avokadon att mogna snabbare. Beroende på mognadsgrad kan avokado hålla i 2-7 dagar. Du kan kolla om din avokado är mogen genom att trycka försiktigt i den ände där stjälken suttit. Känns den mjuk så är avokadon klar att ätas.

Avokado

Inspiration för tillagning

  1. Avokado - små munsbitar
    Avokado - små munsbitar
  2. Avokado- och fänkålssallad
    Avokado- och fänkålssallad
  3. Stekta svartrötter med avokado
    Stekta svartrötter med avokado

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-