Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Endivesallat

En grönsak med smak av Campari har det inte alltid lätt i köket. Det är synd eftersom endivesallaten är både krispig och vacker och förtjänar uppmärksamhet.

Matlagning
Endivesallat tillhör cikoriafamiljen och kännetecknas av sin beska smak. Den är t.ex. god att blanda med andra bittra sallatssorter och servera med en honungsdressing. Man kan kan även koka sallatsbladen mjuka i lättsaltat vatten, låta svalna och pressa ur vattnet. Därefter vänder man bladen i mjöl och steker dem gyllene i olja innan de serveras, förslagsvis med citronsaft och lite färskriven parmesan.

Odling
Endivesallaten börjar sin karriär ute på åkern, precis som alla andra sallatssorter, men mognar faktiskt inomhus i mörkret: Under våren sås fröna på åkrar där de sedan gror och växer under sommaren. På hösten grävs roten, som nu liknar en stor palsternacka, upp och den gröna toppen kapas av. Rötterna läggs därefter i ett mörkt och varmt rum och inom loppet av tre veckor växer vita skott fram. Det är dessa vita blad som vi äter.

Förvaring
Endivesallat bör förvaras svalt; på så sätt får den en längre hållbarhet än sallat normalt har. Förvara sallaten i grönsakslådan i kylen så håller den sig färsk och god i upp till två veckor. Endivesallat ska förvaras mörkt.

Endivesallat

Inspiration för tillagning

  1. Endivesallad, ljummen
    Endivesallad, ljummen
  2. Endivesallad
    Endivesallad
  3. Endivesallad med rödbetor
    Endivesallad med rödbetor

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-