Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Jordärtskocka

Jordärtskockan ser lite udda ut med extra knölar på knölen. Den kan vara lite knepig att få ren, men slutresultatet är mödan värt! Jordärtskockor är nämligen en fantastisk gröda som både smakar gott och innehåller massor av mineraler och vitaminer. Om du är trött på potatis så prova att byta till jordärtskockor istället.

Matlagning
Skrubba jordärtskockorna ordentligt men lämna skalet; de smakar godast så. Jordärtskockan kan ätas både rå och tillagad men smaken och konsistensen skiljer sig mycket åt. Råa jordärtskockor är friska och krispiga med en söt och nötaktig smak, medan kokta jordärtskockor är mjuka och söta med en mer "jordig" smak. Råa skockor gör sig bra som sallad, skurna i papperstunna skivor med t.ex. äpplen och nötter, och kokta kan användas i underbart mjuka och krämiga soppor och puréer – låt då gärna några potatisar koka med för att få med lite stärkelse. Jordärtskockor kan även ugnsstekas, gärna ihop med parmesan, ströbröd och olivolja.

För att balansera jordärtskockans naturliga sötma bör du krydda den med någonting med mycket smak, t.ex. något syrligt som citronsaft, vinäger eller färsk frukt, eller något lite beskt och skarpt som örtkryddor, peppar, senap eller kanske öl. Fett, som t.ex. grädde, rundar istället smaken och passar bra ihop med de jordiga tonerna.

Jordärtskockan innehåller inulin, en sorts kostfiber. Vissa magar kan vara känsliga för inulin, och få besvär med gaser, så ät inga mängder innan du vet hur just din kropp reagerar.

Odling
Jordärtskockan kommer ursprungligen från Nordamerika och har odlats här i Norden i ett par århundraden. Skockorna har en magisk förmåga att gro: Gräv ner några knölar och du har 2 meter höga, gröna solrosliknande stjälkar nästa höst och påfyllning i skafferiet.

Förvaring
Jordärtskockan är en robust knöl som ligger bra i jorden under vintern. Frosten biter inte på skockorna så det är bara att gräva upp dem när det ska lagas mat. Jordärtskockor är som allra godast när de äts inom några dagar efter att de grävts upp. Ska de inte ätas på direkten så räcker det med att man skrubbar dem och sedan förvarar dem som potatis – svalt och torrt t.ex. i en låda i källaren. Då kan skockorna hålla i flera månader. 

Jordärtskocka

Inspiration för tillagning

  1. Jordärtskocka med senap och äpple
    Jordärtskocka med senap och äpple
  2. Pyttipanna på jordärtskocka, äpplen och musslor
    Pyttipanna på jordärtskocka, äpplen och musslor
  3. Råa jordärtskockor med hasselnötsdressing
    Råa jordärtskockor med hasselnötsdressing

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-