Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Koriander

Österns svar på persilja, örtkryddan som du antingen älskar eller inte står ut med. De gröna bladen har en distinkt smak och parfymerad arom, och om du gillar asiatisk mat älskar du förmodligen koriander.

Matlagning
Koriander är oumbärligt i det asiatiska köket, och färsk koriander används ofta i t.ex. thailändska, vietnamesiska och indiska rätter. Örten används även flitigt i en del sydamerikanska kök, t.ex. det mexikanska. 

Använd färsk koriander till kyckling, skaldjur och grönsaker av alla de slag, och i dressingar, marinader och kalla såser. Du kan också prova att göra en sallad på mango, gurka och rödlök i små tärningar, med en dressing av limejuice, olja och hackad koriander. Tänk på att koriander förlorar i smak när den värms upp och att den därför bör tillsättas precis före servering om den används i varma rätter. 

Torkade korianderfrön kan stötas och användas som smaksättare i grytor och dressingar. Hela frön kan också läggas i marinader, eller användas som brödkrydda.

Odling
Koriander tillhör familjen flockblommiga växter. Det är en ettårig ört som har tredelade flikiga blad på tunna stjälkar och blommar med små vita blommor innan den går i frö. Plantorna bör stå på en varm plats, skyddade från vinden.

Förvaring
Färska örter är känsliga och koriander är inget undantag. Ät koriandern så snart som möjligt medan arom och smak är på topp. Om du inte kan äta den direkt går det att förvara koriandern i en lufttät behållare eller i ett glas med lite vatten i kylskåpet, där håller den några dagar.

Koriander

Inspiration för tillagning

  1. Grönsaksspett med koriander
    Grönsaksspett med koriander
  2. Gazpacho med koriander
    Gazpacho med koriander
  3. Pocherad havskatt med morötter och koriander
    Pocherad havskatt med morötter och koriander

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-