Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Romanesco

Den gröna romanescokålen ser mest av allt ut som en hypermodern blomkål som har blivit genmodifierad av en galen fraktalmatematiker. Men det är ingen science fiction med romanesco. Den gröna kålen har odlats i Italien sedan 1500-talet och är ren natur i dess vackraste form.

Matlagning
Romanesco kan ätas både rå och tillagad. Du kan testa att bryta loss de känsliga buketterna från stammen och använda dem i sallad, gärna med en yoghurtbaserad dressing. Eller så kan du skära kålen i tunna skivor och vända med en god citrondressing och en näve rostad mandel. Eller varför inte prova att lägga kålen i en gryta med saltat vatten, strax under kokpunkten, och ånga buketterna i några minuter? Häll av kokvattnet och servera kålen direkt, smaksatt med citronskal, olivolja, nymalen svartpeppar och salt.

Odling
Romanesco är en stor, vacker och kraftfull kålsort. Den trivs bäst i jord som är rik på näringsämnen, och skördas under juni-oktober. Insekter älskar tyvärr romanesco så kålen behöver lite tillsyn för att klara uppväxten – ett finmaskigt insektsnät ser till så att kålhuvudena får vara ifred och kan växa sig stora.

Förvaring
Romanesco har lång hållbarhet. Lägg kålhuvudet i en lufttät behållare i kylen så klarar det sig i flera veckor.

Romanesco

Inspiration för tillagning

  1. Romanesco vinägrett
    Romanesco vinägrett
  2. Smörångad romanesco gratinerad med parmesan och mandelvinegrette
    Smörångad romanesco gratinerad med parmesan och mandelvinegrette
  3. Romanesco/blomkål i sötsur curry
    Romanesco/blomkål i sötsur curry

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-