Sök
Meny
Fav
Favoriter
0 Korg

Din varukorg är tom

Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Savojkål

Savojkål är mörkgröna, runda och mycket dekorativa kålhuvuden med vackert krusiga blad och en mild kålsmak. Det franskklingande namnet beror på att kålen tros härstamma från Savoyen i Frankrike.

Matlagning
Använd de yttersta, lite grova bladen i soppor, gryträtter och i wok, precis som du använder vitkål. De stora mörkgröna bladen är också goda att använda som inpackning till exempel färs eller ris. De innersta vita och ljusgröna bladen kan du finstrimla och äta som råkost. Du kan också låta savojkålen göra sällskap med en bit rökt bacon eller pancetta: Tärna köttet och stek det i en panna. Tillsätt mandel, citronskal, torkade dadlar i skivor, hackad schalottenlök och hackad persilja. Dela kålbladen i stora bitar och ge dem en kort stund i en gryta med kokande vatten. Lägg därefter bladen i iskallt vatten, låt svalna lite och ta sedan upp dem och låt rinna av. Vänd de kokta kålbladen med baconblandningen och servera som ett härligt matigt tillbehör till vilt eller som en snabb lunch med en bit grovt bröd.

Odling
Savojkål är inte så vanligt här hemma men odlas flitigt lite längre söderut. Det är dock en grönsak som kan klara lite barskare väder och kan skördas långt in på vintern. Årstidernas savojkål kommer huvudsakligen från Tinggård Ekobruk i Danmark.

Förvaring
Lägg kålen i kylskåpet så håller den i flera veckor.

I säsong

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Savojkål

Inspiration för tillagning

  1. Savojkål gratinerad med parmesan
    Savojkål gratinerad med parmesan
  2. Stuvad savojkål
    Stuvad savojkål
  3. Savojkål med äpplen och pepparrot
    Savojkål med äpplen och pepparrot

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Idélådan
-