Sök
Meny
Fav
Favoriter
Alla dagligvaror du behöver - noga utvalt både för dig och för planeten

Svartrot

Svartroten kallas också fattigmanssparris. Den är vanligast inom restaurangvärlden, kanske för att det krävs en del jobb för att skala de långa smutsiga rötterna. Smaken påminner om vit sparris med en antydan av nötter – så det är verkligen mödan värt!

Matlagning
Svartrötter är vanligtvis täckta med jord och sand, så handskas försiktigt med dem för att inte smutsa ner hela köket och ta för vana att tvätta dem noga med en svamp innan du börjar skala dem. Ta eventuellt på gummihandskar om du inte vill få klibbiga händer av saften. Lägg svartrötterna i vatten med lite vinäger eller citronsaft, efterhand som du skalar dem, så bevarar du deras fina vita färg. 

Använd svartrötter på samma sätt som andra grova rotfrukter (dock inte till puré eller mos). En god och snabb rätt är svartrötter skurna i stavar, kokta ett par minuter, sprödstekta i olja och serverade med citronsaft och hackad persilja.

Odling
Själva odlandet av svartrötter är lite av en utmaning för odlarna. De små fröerna är vanskliga att så om våren och vid skörden krävs ett varsamt handlag när de långa rötterna ska dras upp ur jorden utan att brytas av.

Förvaring
Förvara svartrötterna mörkt och svalt. Låt dem ligga i en lufttät behållare – fortfarande med jord på – tills dess att du ska använda dem, så håller de i 2-3 veckor.

I säsong

janfebmaraprmajjunjulaugsepoktnovdec
Svartrot

Inspiration för tillagning

  1. Svartrötter med grov senap
    Svartrötter med grov senap
  2. Stekta svartrötter med avokado
    Stekta svartrötter med avokado
  3. Syrliga svartrötter
    Syrliga svartrötter

I vår dagligvarubutik kan du hitta många unika frukter och grönsaker, alltid ekologiskt

Upptäck sortimentet


Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-