Sök
Meny
Fav
Favoriter
Jordärtskockor
Kort säsong

Jordärtskockor

700 g | Krispiga jordärtskockor från Danmark 
39 kr
Medlemspris 35,10 kr

Om varan

Ekologiska jordärtskockor, 700 g.

Jordärtskockor är en underbar rotfrukt, som kan ätas både tillagad och rå och som har en härlig smak. 

Knölarna innehåller inte stärkelse utan ämnet inulin som är uppbyggt av fruktosenheter. Mattekniskt innebär det att jordärtskockan inte har potatisens förmåga att binda vätska och bilda en homogen puré, den separeras lättare. Koka därför gärna lite potatis med till exempel en mos eller soppa.

Användning

Skrubba jordärtskockorna fria från jord, men låt skalet vara kvar, det smaker gott.

Rå jordärtskockor är fräscha och krispiga, med en söt och nötig smak. Skär dem i papperstunna skivor och blanda i en sallad med äpplen och nötter. Kokta jordärtskockor är mjuka och milda med en söt och jordig smak. De kan trolla fram de mjukaste, krämigaste sopporna och puréerna.

Den måste kryddas väl för att kompensera för sötman från inulin. Tillsätt gärna något syrligt som citronsaft, vinäger eller äpplen, med något bittert som örter, peppar eller kanske öl, eller med fett i form av t ex grädde, som rundar av och harmoniserar fint med den jordiga smaken.

Förvaring

Jordärtskockor ska helst ätas de första dagarna efter att de grävts upp. Då kan du helt enkelt skrubba dem istället för att skala. Annars ska de förvaras som potatis - kallt och torrt, t ex en låda i källaren.

 

Innehåll

Innehåll

Hämtar...
Levererar vi till dig?
Kolla en annan adress
-